Lezingen

Lezingen

 

We hebben besloten ook weer een lezing te organiseren. Directe aanleiding is dat het dit jaar 500 jaar geleden is dat Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen openbaar maakte. Het is interessant na te gaan welke gevolgen die stellingen in het toenmalige Nieuwkoop en omgeving hebben gehad.

U kunt zich aanmelden voor deze lezing via deze website via de keuzen Activiteiten, Lezingen en vervolgens de gewenste datum te selecteren. U kunt ook contact opnemen met Catja de Raay, E-mail: cursus@reghthuys-nieuwkoop.nl, tel. 06-50 25 73 28. Alle leden krijgen nog een uitnodiging.

 

Donderdag 21 september

Luther door Sander Wassingh

l1

In zijn 95 stellingen viel Luther onder andere het systeem van aflaten aan, waarmee mensen door het kopen van een aflaat vergeving van zonden zouden ontvangen. Ook bekritiseerde Luther de fundamenten van het kloosterleven. De stellingen waren de verwoording van reeds lang smeulende vragen en ontevredenheid bij de bevolking. Hij zou hiermee uiteindelijk een blijvende scheuring teweeg brengen in kerkelijk Europa.

Nu lijkt het heel normaal om over de beroemde reformator uit de zestiende eeuw te spreken, maar dat was het in Luther zijn tijd allerminst. De ex-pastoor van Woerden, Jan de Bakker en anderen na hem kwamen in de problemen nadat zij voor hun Lutherse sympathieën uitkwamen. In de kerkers van het kasteel te Woerden wachtten zij hun ketterproces af. Ook een zekere Dignum Gerritsdochter uit Aarlanderveen belandde in de zomer van 1528 in de kerkers. Zij en een andere vrouw werden in Leiden op heterdaad betrapt in het huis waar Claes van der Elst, een voortvluchtige ex-pastoor uit Brussel hen onderricht gaf uit de Bijbel. Hoe liep het met deze mensen af? En hoe ontwikkelde de Reformatie zich verder in de regio? Bij deze en andere vragen staan we tijdens de lezing uitgebreid stil.