Excursies

Excursies

De cursuscommissie heeft voor het komende voorjaar weer een aantal interessante excursies gepland, die we u zeer kunnen aanbevelen. Hieronder vindt u informatie over deze excursies, u ontvangt zoals gebruikelijk ruim van tevoren ook een persoonlijke uitnodiging. U kunt de datums alvast in uw agenda noteren. Weet u nu al zeker dat u aan een excursie wilt deelnemen? Schrijf u dan direct in! Het gebeurt regelmatig dat er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen en dan moeten we mensen teleurstellen. Het aantal deelnemers aan een excursie is nu eenmaal beperkt vanwege afspraken voor koffie/thee, lunch en rondleidingen.

Bij de excursies hieronder moeten we een klein voorbehoud maken: soms het is lastig of onmogelijk om maanden van tevoren afspraken te maken. Bovendien gaan we altijd eerst vooraf kijken. Dan kan de activiteit alsnog vervallen en bedenken we iets anders.

U kunt zich via deze internetsite inschrijven, via menukeuzen Activiteiten, Excursies. Selecteer vervolgens de gewenste datum. U kunt ook contact opnemen met Tiny van Egmond via het E-mailadres: excursie@reghthuys-nieuwkoop.nl. U mag Tiny ook bellen via tel. 06-55 68 84 79.

 

Dinsdag 16 januari

Charlotte Salomon, Joods Historisch Museum Amsterdam

De naam Anne Frank is wereldwijd bekend, de naam Charlotte Salomon kennen maar weinig mensen. Toch was haar leven minstens zo dramatisch als dat van Anne. Ze vluchtte in 1938 voor de nazi's naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk. Na de het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en na de zelfmoord van haar grootmoeder begon ze aan het project Leben? Oder Theater? Een serie van honderden gouaches (schilderijen van dekkende waterverf), waarin ze haar leven weergeeft als theaterstuk. Het is een aangrijpend verhaal dat ze vertelt. Haar leven eindigde in 1943 in Auschwitz, ze was toen 26 jaar oud. Dit jaar is de honderdste geboortedag van Charlotte Salomon en het Joods Historisch Museum organiseert ter gelegenheid daarvan een tentoonstelling waarin het gehele werk wordt getoond, 800 schilderstukken. Indrukwekkend is het.

charlottebron: JHM

 

Woensdag 14 februari

Jongkind en vrienden. Dordrecht

Houdt u van impressionistisch schilderwerk? Dan kunnen we u deze excursie zeer aanraden. De naam Jongkind zal misschien niet bij iedereen bekend zijn. Dat is niet terecht: hij was een van de vele Nederlandse schilders die in Frankrijk hebben gewerkt en daar veel succes had. Manet noemde hem 'de vader van het moderne landschap' en Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken. Jongkind schilderde stadsgezichten, kust- en rivierlandschappen en geldt als een pionier van het impressionisme. Hij was bevriend met bekende schilders als Monet, Sisley, Boudin en Pissarro. Behalve in het Dordts museum besteedt ook het Haags Gemeentemuseum en het van Gogh museum aandacht aan dit thema.

jongkind

 

Donderdag 15 maart

Hollandse meesters uit Sint-Petersburg, Hermitage Amsterdam

We kunnen niet om deze tentoonstelling heen: uit de Hermitage van Sint-Petersburg zijn topstukken van Hollandse meesters nu in de Amsterdamse Hermitage te zien. Rembrandt, Dou, van der Helst, de Hooch, Dujardin, Wtewael, de Hondecoeter. Afkomstig uit de collectie van Peter de Grote en Catharina de Grote en normaal niet in Nederland te zien. Dit is een unieke kans die u niet mag laten lopen. We proberen voorafgaand aan deze excursie nog een lezing te organiseren. Nader bericht volgt.

hermitagebron: Hermitage

 

Dinsdag 17 april

The making of modern art, van Abbemuseum Eindhoven

Het van Abbemuseum bezit een aantal meesterwerken van onder meer Mondriaan, Picasso, Sol LeWitt, Kandinsky en Leger. Kunstwerken die inzicht bieden in de geschiedenis van de moderne kunst. In een serie stijlkamers laat de tentoonstelling zien welke rol musea, verzamelaars en tentoonstellingen hebben gespeeld bij het ontstaan van het begrip moderne kunst en wat de kenmerken daarvan zijn. Deze tentoonstelling biedt een frisse kijk op wat wij moderne kunst zijn gaan noemen.

 abbe

Agenda

Excursie

Excursie

Excursie