Excursies

Excursies

We hebben dit voorjaar weer een aantal excursies gepland, die we u kunnen aanbevelen. Hieronder vindt u algemene informatie over deze excursies, u ontvangt zoals gebruikelijk ruim van tevoren ook een persoonlijke uitnodiging. U kunt de onderstaande data alvast in uw agenda noteren. Weet u nu al zeker dat u aan een excursie wilt deelnemen? Schrijf u dan direct in! Het gebeurt regelmatig dat er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen en dan moeten we mensen teleurstellen. Het aantal deelnemers aan een excursie is beperkt vanwege afspraken voor koffie/thee, lunch en rondleidingen.

Inschrijven voor een excursie kan door contact op te nemen met Tiny van Egmond via het E-mailadres: excursie@reghthuys-nieuwkoop.nl. U kunt Tiny ook bellen via tel. 06-55 68 84 79. Ook via deze internetsite kunt u zich inschrijven, via menukeuzen Activiteiten, Excursies. Selecteer vervolgens de gewenste datum. 

Bij de excursies hieronder moeten we een klein voorbehoud maken: soms het is lastig of onmogelijk om maanden van tevoren afspraken te maken. Bovendien gaan we altijd eerst vooraf kijken. Dan kan de activiteit alsnog vervallen en bedenken we iets anders.

Donderdag 21 maart

Museum Boerhave en Hortus Botanicus Leiden

boerhave

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is vernoemd naar Herman Boerhaave, een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Dit jaar is zijn 350ste geboortedag en ter gelegenheid daarvan is er een tentoonstelling waarin u kennismaakt met deze ‘leermeester van Europa’, zijn tijdgenoten en de rijkdom van de Gouden Eeuw van de wetenschap. 

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. 

Dinsdag 16 april

Joodse begraafplaats Ouderkerk aan de Amstel en Zorgvliet Amsterdam 

joodse_begraafplaats

Beth Haim is een Portugees-Israëlitische begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel. De begraafplaats is de oudste Joodse begraafplaats van Nederland, gesticht in juni 1614. Al 400 jaar worden de leden van de Amsterdamse Portugees-Joodse Gemeente hier begraven. De begraafplaats, 4 ha groot met ongeveer 28.000 graven, is een Rijksmonument. De ligging van de begraafplaats aan een zijarm van de Amstel is bijzonder fraai. Vele zeldzame planten en monumentale bomen geven de grafvelden hun karakteristieke aanblik.

Beth Haim is niet toegankelijk als er een begrafenis plaatsvindt. In dat geval bezoeken we de bekende begraafplaats Zorgvlied gelegen aan de westelijke oever van de Amstel. Deze begraafplaats werd op 1 november 1870 in gebruik genomen. Het ontwerp in Engelse landschapsstijl is van tuinarchitect Jan David Zocher. Zorgvlied werd al snel een begraafplaats voor de elite. Er liggen veel bekende toneelspelers en schrijvers begraven. 

Dinsdag 21 mei

Asperges eten in Woubrugge

asperges

Ooit golden asperges als een delicatesse voor zeer rijken. Dat is al lang niet meer zo. Sterker nog: de teelt van asperges heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Asperges zijn vooral in de maand mei en de eerste weken van juni volop verkrijgbaar. In Woubrugge is het mogelijk deze groente te nuttigen in een bijzondere omgeving. We bezoeken het evenement Asperges in de polder.  

 
Woensdag 20 februari   Kasteel Amerongen en kerk Amerongen
 
Via de volgende link kunt u een filmverslag zien van de gemaakte excursie :

https://youtu.be/Kf9K1ecKT0A

Dinsdag 15 januari 2019    Museum Escher in het Paleis    's Gravenhage

Via de volgende link kunt u een filmverslag zien van de gemaakte excursie :

https://youtu.be/ivlyilmZyKk

Donderdag 27 september 2018      Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Via de volgende link kunt u een filmverslag zien van de gemaakte excursie :

https://youtu.be/NG39SfrXOIw

Woensdag 24 oktober 2018     Noord/Zuidlijn Amsterdam

Via de volgende link kunt u een filmverslag zien van de gemaakte excursie :

https://youtu.be/Lz1eg3Fcmrs

Dinsdag 20 november 2018     Philips Museum  en VanAbbe Museum Eindhoven

Via de volgende link kunt u een filmverslag zien van de gemaakte excursie :

https://youtu.be/1zkTZQZfJe8

Dinsdag 18 december 2018     Light Festival Amsterdam

Via de volgende link kunt u een beknopt filmverslag zien van de gemaakte excursie :

 https://youtu.be/fDHbwRzHOSY

 

 

 

Agenda

Excursie Leiden

Excursie

Excursie Woubrugge