Grafiekgroep

 

Grafiekgroep

grafiek2Deze groep van 5 mensen, zowel professionele als amateurkunstenaars, komt al bijna 35 jaar wekelijks bijeen op de bovenverdieping van het Reghthuys, waar ieder op zijn/haar eigen wijze bezig is met eigen werk. Dit geeft de gelegenheid op elkaars werk te reflecteren, problemen te bespreken, ervaringen te delen en ideeën en gedachten uit te wisselen.
Het heeft er inmiddels toe geleid dat de meesten meerdere technieken zijn gaan gebruiken, wat hun werk zowel inhoudelijk als technisch ten goede komt en wat heeft geleid tot de  nieuwe naam. Dat dit een inspirerende ambiance is, blijkt o.a. bij de expositie van thematisch verbonden grafische creaties, die om het jaar in november wordt gehouden. Het volgende overzicht geeft een indruk van het werk en de artistieke achtergronden van de leden van de Grafiekgroep.

 

 

bep_aartseBep Aartse-Rietvink is al lange tijd lid van de Grafiekgroep en gebruikt de etspers op de Reghthuyszolder voor afdrukken in kleur. Het lijnenspel en de kleurschakeringen in de natuur boeien haar, evenals de vormen van allerlei objecten. Zij probeert in haar etsen beweging te krijgen, wat moeilijk is door het platte werken in de etstechniek, en het blijft voor haar een uitdaging etsen te maken met zeggingskracht.                      

 

 

 

jannyJanny Endstra-Docters van Leeuwen is, behalve in Nieuwkoop, actief als lid van de kunstenaarsvereniging GSA Hilversum, STAA (Alphen aan den Rijn) en de vereniging 'Originele Grafiek’. Tegenover de ruimte die experimenteren en spontaan werken haar geven, staat de grote uitdaging van het voldoen aan de ambachtelijke eisen van de etstechniek.    

                                                   

 


wimWillem Korndörffer is lid van de kunstkring Nieuwkoop en actief in de Grafiekgroep en de tekenclub van ‘t Reghthuys. Sinds zijn 14e jaar houdt hij zich bezig met tekenen en schilderen in olieverf, later aangevuld met acryl en met etsen, dat hij leerde van Beaty Czetö. Inspiratie vindt hij in reizen en alledaagse belevenissen, met een voorliefde voor landschappen en schepen. Het toepassen van acryl, etsen, linosnede, monodruk en brons leidt tot werk met een grote diversiteit. Door de interactie met het gevarieerde materiaal geniet deze beeldende kunstenaar met volle teugen van zijn creatieve werk.

 

 


deboraNa een studie kunstgeschiedenis in Utrecht werd Nieuwkoop de woonplaats van Debora Noë. Hier ontdekte zij ’t Reghthuys, waar zij allerlei cursussen ging volgen, o.a. bij de vermaarde etser Han van Hagen. Vervolgens meldde zij zich bij de etsgroep, die al enige jaren bestond, en daar heeft zij zich verder ontwikkeld. Inspiratie put zij uit de dingen om zich heen en de natuur. Haar werk is in zwart-wit of gekleurd en meestal figuratief; bij uitzondering is een voorstelling abstract of gefantaseerd figuratief.                 

 

 


bert_tasBert Tas
, geboren in Amsterdam, verhuisde in 1969 naar Nieuwkoop. Sinds 1999 is hij aangesloten bij de Grafiekgroep, waarbinnen hij voornamelijk bezig is met etsen. Hij maakt daarbij gebruik van diverse technieken, die - afhankelijk van de onderwerpen - afwisselend worden gebruikt. Door naast het zuivere etsen te werken met gemengde technieken, monoprints, carbodruk of combinaties hiervan ontstaat bij Berts werk een verruiming in de benadering en het creatief vastleggen van zijn onderwerpen. Mens, natuur en beweging zijn de inspiratiebronnen, Grafiek geeft alle ruimte deze aspecten met humor te verwerkten. Het grafische spel met kleuren, lijnen en vlakken blijft hem boeien.

Wilt u meer informatie over deze activiteiten stuur dan een email naar: grafiek@reghthuys-nieuwkoop.nl