Cursussen

Cursussen

Onze cursussen bieden u de mogelijkheid om in een periode van een aantal maanden veel kennis op te doen in een ongedwongen sfeer. U kunt zich aanmelden voor een cursus bij Catja de Raay, E-mail: cursus@reghthuys-nieuwkoop.nl, tel. 06-50 25 73 28. Aanmelding kan ook via deze website met de menukeuzen Activiteiten, Cursussen

De prijzen van de cursussen zijn niet veranderd: een cursus kost per dagdeel €12 voor leden en €15 voor niet-leden. Onze cursussen bestaan uit blokken van zes bijeenkomsten, derhalve bedragen de kosten voor de hele cursus dan €72 voor leden van 't Reghthuys, en €90 voor niet-leden. Na inschrijving kunt u dat bedrag voldoen op rekeningnummer NL69RABO0346414040 van 't Reghthuys onder duidelijke vermelding van de cursusnaam en uw eigen naam. Let daar goed op, er kunnen anders gemakkelijk misverstanden ontstaan over uw betaling. 

Mocht een cursus zijn volgeboekt, dan kunnen we u op de reservelijst plaatsen. Er is meestal wel enig verloop, we kunnen u dan met voorrang plaatsen. 

 

Luisteren naar klassieke muziek met Jaap Hoogendoorn. 

In deze cursus kunt u veel leren over klassieke muziek. Jaap is al jaren onze vaste docent en hij is zeer ervaren en gedreven. Elke bijeenkomst laat hij muziekstukken horen voorzien van een toelichting. Vooraf ontvangen de cursisten een syllabus met achtergrondinformatie. cursus1Een greep uit het programma: in december staat muziek centraal die voor de kerst is geschreven, in oktober behandelt hij de Midsummer Nightsdream van Mendelssohn en het War Requiem van Britten. In de andere maanden leren we luisteren door van één werk verschillende uitvoeringen te beluisteren, componisten uit Oost-Europa komen aan bod en een bijeenkomst is gewijd aan de adagio's van Beethoven. En nog veel meer. 

Start van de cursus: maandagmiddag 1 oktober, 14:00-16:30 uur, daarna elke eerste maandagmiddag van de maand: 5 november, 3 december, 7 januari, 4 februari en 5 maart. De cursus vindt plaats op de benedenverdieping van 't Reghthuys. Bent u wat minder goed ter been: u hoeft alleen de buitentrap te beklimmen.. 

Filosofie met John de Graaf.

Bent u wijsgierig? Dan is onze cursus filosofie een aanrader. De cursus is een 'doorlopende voorstelling' waar u gemakkelijk kunt instappen. Een reader 'algemene inleiding' helpt u op weg, tijdens de lessen is er veel uitleg. Dit najaar gaat de cursus over afwisselend filosofen van de 20e eeuw (om te beginnen met Karl Popper) en politieke filosofie (fundamentalisme, economie, republikanisme, nepnieuws, enz.).cursus2 Doel is kritisch meedenken over allerlei (wereld)problemen. met als het motto (beetje Trump en beetje Plato): "Let's keep things great that are great, and let's make things great that are not great!" U bent van harte welkom om aan deze cursus deel te nemen, er zijn nog enkele plaatsen vrij. 

De cursus start woensdag 19 september, 14:00 - 16:00 uur, daarna de woensdagen 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 14 november en 28 november. In de winter/voorjaar van 2019 organiseren we een vervolg op deze cursus met acht bijeenkomsten. U kunt alvast de datums noteren: de woensdagen 16 en 30 januari, 13 en 27 februari, 13 en 27 maart en 10 en 24 april. Meer nieuws daarover volgt nog. 

Literair lezen met Josette Götz

Josette Götz uit Bodegraven is vorig jaar gestart met deze cursus als opvolgster van Els Scheerder. Dat is goed bevallen en ook dit seizoen verzorgt zij wederom deze cursus. Cursus3NJosette is neerlandica en docente op een middelbare school in Leiden.

Elke cursusbijeenkomst bespreekt zij een boek dat de cursisten van tevoren lezen. Josette wil graag met de cursisten van gedachten wisselen over het boek. Daarom vraagt ze de cursist (op vrijwillige basis) om vooraf zijn/haar mening per mail door te sturen. Op de eerste bijeenkomst dit seizoen staat De avond is ongemakvan Marieke Lucas Rijneveld op het programma. 

Deze cursus start op maandagmiddag 8 oktober 14:00-16:00 uur, daarna de maandagen 12 november, 10 december, 23 januari, 4 maart en 13 mei

 

 

 

 

Schilderles van Ineke Tesselaar

Door mijn verhuizing naar Nieuwkoop afgelopen voorjaar, ben ik in september 2018 gestart in ’t Reghthuys met het geven van schilderlessen op de donderdagmiddag. We werken daar op de bovenverdieping waar het zowel zittend als staand achter instelbare tafels fijn werken is.

Ik zie mijn lessen als een doorstart van waar ik begonnen ben in Alphen aan den Rijn, waar ik sinds 2013 met veel plezier heb gewerkt met een leuke groep. Sommige van hen komen nu ook naar Nieuwkoop.

We zijn de lessen begonnen met een natuur vergezicht, met water en wolken, hierna volgen stilleven van taart en gebak, portret, zelf tempera (verf) maken en het schilderen van vogels, mus, kip en zwaan.

Het is ook mogelijk om naar eigen inzicht en onderwerp te schilderen, dan begeleid ik de cursisten individueel.

De cursus is gericht op beginners en half gevorderden, er wordt alleen gewerkt met waterverdunbare verf als acryl en aquarel en eitempera. Je bent elke donderdagmiddag welkom, van 13.00 tot 15.30uur.  Je neemt zelf materiaal mee, de kosten zijn 15.00 euro per keer.

( een enkele keer kan het voorkomen dat er getrouwd wordt in ’t Reghthuys, dan gaat de cursus door op mijn huisadres Vijverhofpad 8, 2421 AW in Nieuwkoop).

Heb je nog vragen, bel of mail gerust naar:

Ineke Tesselaar 0630827985 of ientet@ineketesselaar.nl

 

 

Agenda

Literair lezen

Literair lezen

Filosofie

Filosofie

Literair lezen

Filosofie

Literair lezen

Filosofie

Filosofie

Literair lezen

Filosofie

Literair lezen