Modeltekenen

CULTURELE VERENIGING ‘T REGHTHUYs
kunstkring

modeltekenen

BLOOTGEWOON, dat is de titel van de nieuwe expositie van de modeltekengroep die de laatste twee weken van 2022 te zien is in het Reghthuys in Nieuwkoop.
De kunstenaars van de modeltekengroep komen 2x per maand bijeen op de zolder van het Reghthuys. Zij nodigen dan een professioneel model uit die zij naar waarneming kunnen schetsen. De modellen poseren vaak voor kunstacademies en hebben daarom veel interessante poses tot hun beschikking.

Hoewel er altijd tijd is voor een anekdote of een praatje, wordt er tijdens het schetsen in een zen-achtige stilte en met diepe concentratie hard gewerkt.
Er worden circa 11 tekeningen per ochtend gemaakt: 5 schetsen waar 2 minuten tijd voor uitgetrokken is, 2 schetsen van 5 minuten, 2 van 10 om uiteindelijk na de koffiepauze verder te gaan met 2 schetsen van 20 minuten.

De ochtend wordt afgerond met een mini-expositie op de grond waarbij de tekenaars elkaars werk bewonderen en elkaar stimuleren. Na afloop wordt onder het genot van een lekker soepje steevast verder gepraat in ’t Vliegend Paard, het restaurant aan de overkant, waar de schilders van de Haagsche School, zoals Jan Hendrik Weissenbruch, na gedane arbeid ook hun vertier zochten.

Kleding zorgt voor afleiding en bedekt het meest elementaire van de mens. De modellen poseren daarom altijd naakt omdat de kunstenaars dan een betere studie naar de spieren en botten kunnen doen, precies zoals dat sinds de Renaissance al gedaan wordt. Denk maar aan Leonardo da Vinci of Michelangelo.

Het is interessant om te zien hoe verschillend elke kunstenaar met hetzelfde onderwerp omgaat en welke materialen er gebruikt worden. Zo geeft de ene kunstenaar de voorkeur aan krijt of houtskool, de ander aan aquarel of Oost-Indische inkt en weer een ander aan markers, ballpoint of fineliners waarbij elke streek die je zet onuitwisbaar is. Maar ook de verschillen in handschrift zijn in deze expositie goed te zien. 

Dit jaar is bedacht om kunstliefhebbers de kans te geven de schetsen van het afgelopen jaar te bekijken en met de kunstenaars hierover van gedachten te wisselen. Daarom komt de modeltekengroep met de expositie BLOOTGEWOON en is de mens in zijn of haar geboortekostuum op papier te bekijken.

De expositie is te bekijken van 21 t/m 31 december 2022 in het Reghthuys, Reghthuysplein 1, 2421 BE Nieuwkoop. De openingstijden zijn op woensdag, donderdag en vrijdag van 1 tot 4 uur en op zaterdag van 10 tot 4 uur. Beide Kerstdagen is het Reghthuys gesloten.
De toegang is gratis en dat is een bijkomstig voordeel in deze dure tijden.

Tijdens de openingsdagen is steeds een van de deelnemende kunstenaars aanwezig. Ontdek zelf dat blootgewoon niet alleen blootgewoon maar ook heel bijzonder is. 

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
Scroll naar boven